Mézespuszedli
- Ildi
- 2017-12-14
- Édesség/Desszert, Karácsony
- Kezdő szakácsoknak, Lassan elkészíthető
- 0 Comments
Ezt a receptet egy újságban találtam. Eredeti receptben a zsír van, de én margarint használtam. Én 8.-án készítettem és 14.-én még mindig puha. Fedett dobozban van. Ha akarjuk díszíthetjük a mázat színes cukrokkal, a tésztát pedig kakaóval, darált dióval, több fahéjjal is ízesíthetjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg méz
5 dkg margarin
3 db tojás sárgája
1 db egész tojás
4 ek 20%-s tejföl
60dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1,5 mk fahéj
1 mk mézeskalács fűszerkeverék
2 mk szódabikarbóna
A cukormázhoz:
3 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 kupak 20%-s ételecet
Elkészítés:
A tészta összetevőit kell először elkészíteni. Ehhez először az 1 db egész tojást, porcukrot és a tejfölt elkeverjük. A 3 egész tojást szétválasszuk és a fehérjét egy pohárban betesszük a hűtőbe másnapig, a sárgáját pedig a tésztához adjuk.
Beleszitáljuk a fűszeres, szódabikarbónás lisztet.
Egy kisebb lábosban a mézet és a margarint addig melegítünk, amíg a margarin el nem olvad. Ezt ráöntjük a többire.
Habverővel vagy fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd lefedve a hűtőbe tesszük egy napra.
Másnap a tojásfehérjét, porcukrot és ecetet habbá verjük. A hab nem lesz túl kemény, inkább olyan nyúlós. Annál jobb, minél lassabban nyúlik a habverőn.
A tésztából kiskanállal adagolva golyókat formázunk vizes kézzel. Mindig csak annyit, amennyit épp kisütünk.
Sütőpapírral bélelt tepsire teszük a golyókat, lenyomkodjuk kicsit és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
Ha elkészült, még melegen belemártjuk a habba, és tálcára tesszük. Másnapig hagyjuk száradni a mázat. Lezárt dobozban tároljuk.
Leave A Comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.