Hatlapos

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Drága dédim csinált nekünk mindig. Bevallom, mi nem szoktunk 6 lapot egymásra tenni, mert nagy a család, ezért csak 3-3 lap megy egymásra. De úgy a tuti, ha a 6 lap egymáson van.

Hozzávalók:

75 dkg finomliszt

1,5 kk szódabikarbóna

1 tojás + 1 sárgája

24 dkg zsír

14 dkg porcukor

kevés tej (amennyit felvesz)

Karamell krémhez:

45 dkg kristálycukor

9,5 dl tej

2,5 dl víz

22 dkg finomliszt

45 dkg margarin

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A zsír miatt nehezebben fog összeállni, de addig gyúrjuk, amíg formázható nem lesz.

6 egyforma részre osztjuk a tésztát, majd a hűtőben pihentetjük fél órát.

Phentetés után, egyenként kinyújtjuk és  tepsi hátán egyesével megsütjük. A tésztát én sütőlapra tettem és azon nyújtottam ki, hogy könnyebben lehessen ráhelyezni a tepsi hátuljára. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd egy lapot kb 8-10 perc alatt megsütünk. Akkor jó, ha elkezd barnulni.

A krémhez a cukrot karamelizáljuk úgy, hogy egy lábasba tesszük és kevergetjük, megolvasztjuk és rendesen megbarnítjuk a cukrot.

Felöntjük 7dl tejjel és a vízzel, majd addig főzzük alacsonyabb hőfokon, amíg a karamell el nem olvad a folyadékban. Ezután hozzáadjuk a maradék tejjel csomómentesre kevert lisztet és sűrű krémet főzünk belőle.

 Melegen belekeverjük a feldarabolt margarint. Hagyjuk hűlni.

Amikor már csak langyos, megtöltjük a lapokat a krémmel.

A krémet jó, ha 5 részre elosztjuk, így tuti mindegyik lap közé annyi fog kerülni, amennyinek kell.

Konyharuhával lefedve 1 napot pihentetjük.