Hatlapos
- Ildi
- 2020-01-10
- Alkalom, Édesség/Desszert, Farsang, Húsvét, Karácsony, Reggeli
- Haladó szakácsoknak, Lassan elkészíthető
- 0 Comments
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Drága dédim csinált nekünk mindig. Bevallom, mi nem szoktunk 6 lapot egymásra tenni, mert nagy a család, ezért csak 3-3 lap megy egymásra. De úgy a tuti, ha a 6 lap egymáson van.
Hozzávalók:
75 dkg finomliszt
1,5 kk szódabikarbóna
1 tojás + 1 sárgája
24 dkg zsír
14 dkg porcukor
kevés tej (amennyit felvesz)
Karamell krémhez:
45 dkg kristálycukor
9,5 dl tej
2,5 dl víz
22 dkg finomliszt
45 dkg margarin
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A zsír miatt nehezebben fog összeállni, de addig gyúrjuk, amíg formázható nem lesz.
6 egyforma részre osztjuk a tésztát, majd a hűtőben pihentetjük fél órát.
Phentetés után, egyenként kinyújtjuk és tepsi hátán egyesével megsütjük. A tésztát én sütőlapra tettem és azon nyújtottam ki, hogy könnyebben lehessen ráhelyezni a tepsi hátuljára. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd egy lapot kb 8-10 perc alatt megsütünk. Akkor jó, ha elkezd barnulni.
A krémhez a cukrot karamelizáljuk úgy, hogy egy lábasba tesszük és kevergetjük, megolvasztjuk és rendesen megbarnítjuk a cukrot.
Felöntjük 7dl tejjel és a vízzel, majd addig főzzük alacsonyabb hőfokon, amíg a karamell el nem olvad a folyadékban. Ezután hozzáadjuk a maradék tejjel csomómentesre kevert lisztet és sűrű krémet főzünk belőle.
Melegen belekeverjük a feldarabolt margarint. Hagyjuk hűlni.
Amikor már csak langyos, megtöltjük a lapokat a krémmel.
A krémet jó, ha 5 részre elosztjuk, így tuti mindegyik lap közé annyi fog kerülni, amennyinek kell.
Konyharuhával lefedve 1 napot pihentetjük.