Foszlós kalács
- Ildi
- 2017-04-17
- Húsvét, Péksütemény
- Haladó szakácsoknak, Lassan elkészíthető, Nehezen elkészíthető
- 0 Comments
Hozzávalók 4 kisebb méretű kalácshoz:
1,2 kg finomliszt
1 db élesztő
15 dkg cukor
2 db tojássárgája a tésztához
1 db tojássárgája a kenéshez
1 kk só
1 kis doboz 20%-s tejföl
10 dkg margarin
4 dl tej
Elkészítés:
A lisztet és a sót egy nagy tálba tesszük. A közepébe mélyedést készítünk.
A tejet meglangyosítjuk és a mélyedésbe öntjük, majd az ujjunkkal kicsi kisztet keverünk hozzá. Belemorzsoljuk az élesztőtés a fele cukrot hozzáöntjük. Letakarjuk.
Ha felfutott a kovász akkor a vaj kivételével mindent beleteszünk és jól összegyúrjuk, majd fél órára félre tesszük letakarva.
Pihentetés után beletesszük a vajat és jól belegyúrjuk. Ettől lesz foszlós. Letakarjuk és duplájára kelesszük.
Ha megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk. Liszteszett deszkára teszünk egy adagot amit 3 egyenlő részre veszünk. Mindegyik részt kisodorjuk, majd összefonunk. Így járunk el a többi tésztával is.
Kivajazott tepsibe tesszük, és a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, majd ismételten félre tesszük fél órára.
Közepes hőfokon sütjük.
Leave A Comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.