paradicsomos husgomboc

Paradicsomos húsgombóc

20170202_185257

Hozzávalók:

A gombócokhoz:

80 dkg darált lapocka

1 db közepes hagyma

1 kk őrölt kömény

1/2 kk őrölt feketebors

2 kk só

2 kk pirospaprika

15 dgk rizs

A paradicsom szószhoz:

4 púpozott ek finomliszt

5 ek étolaj

1 db nagy vagy 2 kisebb babérlevél

1 l paradicsomlé

8 ek cukor

1/2 ek só

3dl víz

Elkészítés:

A hagymát felkozkázzuk, majd a gombóc hozzávalóival együtt összegyúrjuk.

Egy nagy lábosban felforralunk vizet egy kis sóval, majd a húsból gombócokat formálunk. Ezeket a lobogó vízbe tesszük és addig főzzük, amíg a gombócban meg nem fő a rizs. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy ketté vágunk egyet és megkóstoljuk.

Közben a köretnek szánt krumplit (kb 2kg) meghámozzuk, felkockázzuk nagyobb darabokra és sós vízben megfőzzük.

Elkészítjük a szószt: A lisztből és olajból rántást készítünk. Amikor a rántásunk sima lesz, beleöntjük a hideg paradicsomlevet, vizet és beletesszük a babérlevelet. Ezt csomómentesre keverjük el. Ne ijedjünk meg, mert ilyenkor a rántás még egy kicsit csomósabb, de ahogy melegszik, úgy oszlik el benne. A legvégén ízesítjük.

Leave A Comment