Jénais házi fehérkenyér élesztővel
- Ildi
- 2020-03-27
- Köret, Péksütemény
- Haladó szakácsoknak, Könnyen elkészíthető, Lassan elkészíthető
- 0 Comments
A minap sokat keresgéltem a korona vírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel pékáru – péksütemény recepteket. Mind élesztővel, mind élesztő nélkül. Fontos, hogy viszonylag hamar kész lehessek vel, mert 2 gyerek mellett másra is kell idő. Amiket találtam, megfogom sütni és ide már csak azok a kész dolgok kerülnek fel, amik tényleg jól sikerültek.
Az első, amit elkészítettem az ez a kenyér volt. Jelentem sikerült. A leírt recept alapján készítettem, de bevallom, kellene bele még egy kanálka só. Az elkészült kenyér kb 850gr lesz.
Fontos, hogy 3dl-es legyen a bögrénk!
Hozzávalók:
3 pohár liszt (én fehér bl55-ös lisztet használtam)
1 marék kristálycukor ( nem vagyok magas, kicsinyke a tenyerem)
1 kávéskanál só ( szerintem mehet még 1)
1 kocka élesztő
4 ek étolaj
1 pohár langyos víz
Elkészítés:
3 ek olaj és a többi hozzávaló mehet a tálba. Alaposan összegyúrjuk, gömbölyítjük. Meleg helyre tesszük.
Amikor megdagad a tészta, kb 10-15 perc múlva megint összegyúrjuk, gömbölyítjük és pihentetjük meleg helyen.
Ezt megismételjük megint kb 10-15 perc után.
A maradék olajat felhasználjuk arra, hogy a jénainkat (aminek van teteje és magasabb is) kikenjük. A sütőt előmelegítjük 200fokra. Nekem gázsütőm van.
Amikor a tésztánk kellően megkelt, beletesszük a jénaiba, vízes kézzel picit lelapogatjuk benne, mintázhatjuk a kenyerünk tetejét, rátesszük a tetőt és mehet a sütőbe, kb 40 percre.
10 perc után levehetjük a fedőt és vízes ecsettel lekenjük vagy permetezővel lespricceljük.