
Gyors vajas kifli
- Ildi
- 2017-01-21
- Péksütemény
- Gyorsan elkészíthető, Kezdő szakácsoknak, Könnyen elkészíthető
- 0 Comments
Ha jól emlékszem, ezt a receptet a nosalty oldalon találtam egyszer. Azóta többször megsütöttem és nagyon finom. A lényege, hogy a felsodrásnál figyeln ikell arra, hogy szorosan sodorjuk fel. Készíthetünk belőle zsemlét is.
Variálható úgy, ha a tetejét megszórjuk egy kis sajttal, szezámmaggal esetleg köménynel vagy durva szemű sóval. De felsodrásnál megkenhetjük nutellával, vagy megszórhatjuk cukor-kakaó keverékkel is.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott margarin
4 dl tej
1 ek kristálycukor
1 ek só
1 db tojás a kiflik kenéséhez
Elkészítés:
Kb 2 dl langyos tejbe belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Ezt hagyjuk felfutni kb a duplájára.
Előtte
Utána
A lisztet és a többi hozzávalót beletesszük egy nagyobb tálba. Hozzákeverjük a felfutott élesztős és a megmaradt tejet is. Ezt a robotgép dagasztó karával kidolgozzuk. Ha ez kész, mehet bele az olvasztott margarin, amit jól el kell benne dolgozni.
6 egyenlő részre osztjuk és kis cipókat formázunk belőle.
Lisztezett deszkán (én szilikon sütőlapon szoktam, mert arra nem ragad rá) kinyújtuk az egyik gombócot kb 20-25 cm átmérőjüre.
Ezt felosztjuk, mint a pizzát 8 (akkor mini kiflik lesznek), 6 (akkor kb 12-15 cm-s lesz) vagy akár 4 egyenlő részre. Én 8ra szoktam a gyerek miatt. A cikkeket kívűlről befelé haladva feltekerjük, majd kifli formájúra hajtuk. Ha zsemlét készítünk, akkor a cikkeket gombóc alakúra gömbölyítjük.
Sütőpapírra tesszük, nem túl közel és lekenjük felvert tojásal.
A sütőt előmelegítjük kb 200 fokon, majd kb 15 perc alatt megsütjük a kifliket.
Leave A Comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.