vajas kifli

Gyors vajas kifli

vajas kifli

Ha jól emlékszem, ezt a receptet a nosalty oldalon találtam egyszer. Azóta többször megsütöttem és nagyon finom. A lényege, hogy a felsodrásnál figyeln ikell arra, hogy szorosan sodorjuk fel. Készíthetünk belőle zsemlét is.

Variálható úgy, ha a tetejét megszórjuk egy kis sajttal, szezámmaggal esetleg köménynel vagy durva szemű sóval. De felsodrásnál megkenhetjük nutellával, vagy megszórhatjuk cukor-kakaó keverékkel is.

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

3 dkg élesztő

5 dkg olvasztott margarin

4 dl tej

1 ek kristálycukor

1 ek só

1 db tojás a kiflik kenéséhez

Elkészítés:

Kb 2 dl langyos tejbe belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Ezt hagyjuk felfutni kb a duplájára.

Előtte

elesztos tej elotte

Utána

elesztos tej utana

A lisztet és a többi hozzávalót beletesszük egy nagyobb tálba. Hozzákeverjük a felfutott élesztős és a megmaradt tejet is. Ezt a robotgép dagasztó karával kidolgozzuk. Ha ez kész, mehet bele az olvasztott margarin, amit jól el kell benne dolgozni.

6 egyenlő részre osztjuk és kis cipókat formázunk belőle.

20170116_200251

Lisztezett deszkán (én szilikon sütőlapon szoktam, mert arra nem ragad rá) kinyújtuk az egyik gombócot kb 20-25 cm átmérőjüre.

20170116_200819

Ezt felosztjuk, mint a pizzát 8 (akkor mini kiflik lesznek), 6 (akkor kb 12-15 cm-s lesz) vagy akár 4 egyenlő részre. Én 8ra szoktam a gyerek miatt. A cikkeket kívűlről befelé haladva feltekerjük, majd kifli formájúra hajtuk. Ha zsemlét készítünk, akkor a cikkeket gombóc alakúra gömbölyítjük.

Sütőpapírra tesszük, nem túl közel és lekenjük felvert tojásal.

vajas kifli

A sütőt előmelegítjük kb 200 fokon, majd kb 15 perc alatt megsütjük a kifliket.

vajas kifli

Leave A Comment