Szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 850 gr főtt krumpli, áttörve
  • 250-300 gr rétesliszt
  • ízlés szerint só
  • szilva (lehet mirelit)
  • fahéj
  • zsemlemorzsa
  • porcukor

Elkészítés:

  • Amikor az áttört krumpli „kézmelegre” hűlt, akkor hozzákeverjük a lisztet és megsózzuk.
  • Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  • Nagyobb kockákat vágunk, majd mindegyikbe egy fél szilvát teszünk és egy kiskanál fahéjas cukrot.
  • A kockákat gombócra hajtogatunk úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle.
  • Nagy lábosban vizet forralunk és amikor felforrt, akkor beledobáljuk. Amikor feljött a víz tetejére, utána még pár percig főzzük.
  • Leszűrjük, és egy másik tálba tesszük. Olajjal meglocsoljuk.
  • Miközben főzzük a gombócokat, zsemlemorzsát olajon picit megpirítunk.
  • Az elkészült gombócokat megforgatjuk a zsemlemorzsában.

Tipp:

Akkor az igazi, ha otthon szárított zsemlét ledarálunk és azt pirítjuk meg. A bolti panír morzsa teljesen más ízű. Az leginkább kenyérből van. Ettől lesz igazán Dédis 🙂

Leave A Comment