paradicsomos kaposzta

Menzás paradicsomos káposzta

Ez az étel az, amit még nagypapám főzőtt nekem mindig. Imádtam. Mikor meghalt, a nagynéném ugyan úgy főzte meg nekem. Sokszor készítettük együtt, így ellestem. De mint mindenhol, itt sem volt pontos recept. Mióta a nagynéném is távozott közülünk, én vettem át a családban ennek az ételnek a főzését.

A másik sztori ezzel kapcsolatban, hogy jóban vagyunk a szomszédainkkal, és egyszer megkérdeztem, hogy kérnek e. Azt válaszolták, hogy csak a család férfi tagja szereti. Vittem neki. Aztán a következő alkalomkor már a család többi tagja is megszerette 🙂 Elég vicces volt 😀

Ezért mikor készítem, nagy mennyiségben állok neki. Előveszem a 10 literes lábast, majd amikor elkészült, mehet a porciózás.

Hozzávalók:

2 kisebb fej fejeskáposzta (kb 2,5-3kg torzsa nélkül)

2 fej vöröshagyma

1 ek vegeta vagy delikát

1 ek só

8 ek kristálycukor

4 ek ketchup

360 gr sűrített paradicsom

500 ml paszírozott paradicsom (de  lehet 2 liter paradicsomlé helyette)

4 púpos ek finomliszt

9 ek étolaj

1 ek pirospaprika

Elkészítés:

A káposztát uborkagyalun lereszeljük. Beletesszük a lábosba.

A hagymát félbe vágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk és hozzátesszük.

Beletesszük a vegetát/delikátot, a paradicsom sűrítményeket vagy a paradicsom levet és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Feltesszük főzni.

Ha megfőtt a káposzta és úgy látjuk, hogy sok rajta a víz, akkor merjünk le belőle annyit, hogy csak pont ellepje. Majd mehet bele a ketchup, cukor és a só.

Felteszünk egy rántást a llisztből és olajból. Ha megbarnult a liszt akkor mehet bele a pirospaprika és már keverhetjük is hozzá a káposztához.

Összeforraljuk és el is készültünk.

Leave A Comment