husleves

Húsleves

husleves

Életem első húslevese igazán hús ízűre sikeredett. Úgy gondoltam, hogy elég bele egy pár karajcsont, meg egy doboz leves zöldség. Sajnos nem lett jó.

Azóta már tudom, hogy minél több zöldség kell bele. Leginkább sárgarépa, hisz attól lesz szép színe és attól lesz finom édes íze. Lehet a hús alapja csirke szárny, szív, láb, comb, nyak, farhát, karajcsont, marha hús, liba nyak, kacsa farhát. Az alapja mindegyiknek ez. Legalább is nálam. Minél csontosabb ahús, annál több habot kell majd leszedni róla.

Hozzávalók:

70 dkg sárgarépa

3 db vastagabb fehérrépa

1 kisebb db zeller

1 nagyobb db karalábé

5-6 gerezd fokhagyma

1 ek egész feketebors

1 pici kelkáposzta

1 fej vöröshagyma

húsos csont

1,5 ek só

2 db szárnyas leveskocka

Elkészítés:

Mindent megpucolunk. A répákat felnegyedeljük. A zellert, karalábét hosszabb gerezdekre vágjuk. A borst beletesszük egy teatojásba, így nem kell majd „pecázni ” a levesből.

husleves

Eg 5 literes fazékban szoktam főzni úgy, hogy mident beleteszünk (kiv. a leves kocka) és felöntjük a fazekat vízzel, hogy majdnem tele legyen.

Nagyon alacsony tűzre tesszük, lefedjük és az a legjobb, ha 3-4 órán keresztül főzzük.

Amikor megjelenik egy hab a tetején, akkor azt egy kis szűrővel leszedjük, hogy ne legyen zavaros a levesünk.

Ízlés szerint a sóval és borssal lehet variálni.

Leave A Comment