
Fonott kalács
- Ildi
- 2020-04-20
- Húsvét, Péksütemény
- Egyszerűen elkészíthető, Kezdő szakácsoknak, Lassan elkészíthető
- 0 Comments
Ezt a receptet a neten találtam és gondoltam megcsinálom. Én dupla adagot vettem alapul és nem 6os fonást csináltam, hanem 4est 🙂
Egy darabra a recept:
Hozzávalók:
0,5 kg fehér finomliszt
255 ml 1,5% tej
50 gr puha margarin
75 gr kristálycukor
1 db egész tojás (tésztába)
1 db egész tojás (kenéshez)
15 gr élesztő
1 ek víz (kenéshez)
Elkészítés:
A kenés hozzávalóit félre tesszük.
A szobahőmérsékletű hozzávalókat egy tálba tesszük, kézzel össze állítjuk. Ne lepődjünk meg, nekem elég ragacsos volt. Elővesszük a robotgépünk dagasztó karját, majd alacsony fokozaton 3-5 percig dagasszuk.
Meleg helyre félre tesszük és duplájára kelesszük. Én a konyhában szoktam hagyni, és a sütőt is beindítom nyitott ajtóval, ezzel is biztosítva a meleget. Kb 40 perc.
Ha elkészült, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára és annyi részre osztjuk, ahányas fonással szeretnénk elkészíteni. Ezeket összegömbölyítve és letakarva kelesztjük még vagy 20 percig.
A gombócokból vékonyabb hurkát nyújtunk és azokból készítjük a fonást.
Ha összefontuk, sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a tojás+víz keverékkel és hagyjuk hogy duplájára ismét megkeljen. Ha megkelt, ismét lekenjük és mehet a sütőbe kb 170-180 fokra, míg aranybarna nem lesz.