Fonott kalács

Ezt a receptet a neten találtam és gondoltam megcsinálom. Én dupla adagot vettem alapul és nem 6os fonást csináltam, hanem 4est 🙂
Egy darabra a recept:

Hozzávalók:

0,5 kg fehér finomliszt

255 ml 1,5% tej

50 gr puha margarin

75 gr kristálycukor

1 db egész tojás (tésztába)

1 db egész tojás (kenéshez)

15 gr élesztő

1 ek víz (kenéshez)

Elkészítés:

A kenés hozzávalóit félre tesszük.

A szobahőmérsékletű hozzávalókat egy tálba tesszük, kézzel össze állítjuk. Ne lepődjünk meg, nekem elég ragacsos volt. Elővesszük a robotgépünk dagasztó karját, majd alacsony fokozaton 3-5 percig dagasszuk.

Meleg helyre félre tesszük és duplájára kelesszük. Én a konyhában szoktam hagyni, és a sütőt is beindítom nyitott ajtóval, ezzel is biztosítva a meleget. Kb 40 perc.

Ha elkészült, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára és annyi részre osztjuk, ahányas fonással szeretnénk elkészíteni. Ezeket összegömbölyítve és letakarva kelesztjük még vagy 20 percig.

A gombócokból vékonyabb hurkát nyújtunk és azokból készítjük a fonást.

Ha összefontuk, sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a tojás+víz keverékkel és hagyjuk hogy duplájára ismét megkeljen. Ha  megkelt, ismét lekenjük és mehet a sütőbe kb 170-180 fokra, míg aranybarna nem lesz.