Bableves
- Ildi
- 2017-04-21
- Leves
- Kezdő szakácsoknak, Könnyen elkészíthető, Lassan elkészíthető
- 0 Comments
Hozzávalók:
A leveshez:
0,5 kg száraz vörösbab
1 fej hagyma
2 db vaskos fehérrépa
5-6 db vaskosabb sárgarépa
0,5 db zeller
5-6 db fokhagyma gerezd
1 kisebb szál füstölt szárazkolbász
esetleg a húsvéti sonka főző leve vagy
füstölt hús
0,5 kk őrölt feketebors
1-2 ek só
A rántáshoz:
1 kk pirospaprika
3 ek finomliszt
4 ek étolaj
A csipetkéhez:
1 db egész tojás
1 kk só
3-4 ek finomliszt
Elkészítés:
A babot előző nap egy tálban beáztatjuk vízbe.
Másnap leöntjük az áztatós vizet és egy lábosban feltesszük főzni a babot. Ha maradt sonka főző lé, akkor azzal felöntjük, majd a maradék vizet pótoljuk. Főzzük kb 3-4 órán keresztül. Ez bab függő. Kb félidőben beledobunk egy megpucolt hagymát és fokhagymát egészben.
Ha úgy érezzük, hogy a bab majdnem megfőtt, akkor a répákat és a kolbászt belekarikázva, a zellert felkockázva tesszük a levesbe. Megfőzzük.
Ha elkészült, akkor a csipetke hozzávalóit csomómentesre keverjük és beleszaggatjuk a levesbe.
Ha mefgfőtt a tészta, akkor feltesszük egy kisebb edénybe a rántást, megpirítjuk a lisztet, majd ha megpirult, hozzáadjuk a pirospaprikát és folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a leveshez. Ízlés szerint sózzuk.
Leave A Comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.