Bableves

Hozzávalók:

A leveshez:

0,5 kg száraz vörösbab

1 fej hagyma

2 db vaskos fehérrépa

5-6 db vaskosabb sárgarépa

0,5 db zeller

5-6 db fokhagyma gerezd

1 kisebb szál füstölt szárazkolbász

esetleg a húsvéti sonka főző leve vagy

füstölt hús

0,5 kk őrölt feketebors

1-2 ek só

A rántáshoz:

1 kk pirospaprika

3 ek finomliszt

4 ek étolaj

A csipetkéhez:

1 db egész tojás

1 kk só

3-4 ek finomliszt

Elkészítés:

A babot előző nap egy tálban beáztatjuk vízbe.

Másnap leöntjük az áztatós vizet és egy lábosban feltesszük főzni a babot. Ha maradt sonka főző lé, akkor azzal felöntjük, majd a maradék vizet pótoljuk. Főzzük kb 3-4 órán keresztül. Ez bab függő. Kb félidőben beledobunk egy megpucolt hagymát és fokhagymát egészben.

Ha úgy érezzük, hogy a bab majdnem megfőtt, akkor a répákat és a kolbászt belekarikázva, a  zellert felkockázva tesszük a levesbe. Megfőzzük.

Ha elkészült, akkor a csipetke hozzávalóit csomómentesre keverjük és beleszaggatjuk a levesbe.

Ha mefgfőtt a tészta, akkor feltesszük egy kisebb edénybe a rántást, megpirítjuk a lisztet, majd ha megpirult, hozzáadjuk a pirospaprikát és folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a leveshez. Ízlés szerint sózzuk.