Mézespuszedli

Ezt a receptet egy újságban találtam. Eredeti receptben a zsír van, de én margarint használtam. Én 8.-án készítettem és 14.-én még mindig puha. Fedett dobozban van. Ha akarjuk díszíthetjük a mázat színes cukrokkal, a tésztát pedig kakaóval, darált dióval, több fahéjjal is ízesíthetjük.

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg méz

5 dkg margarin

3 db tojás sárgája

1 db egész tojás

4 ek 20%-s tejföl

60dkg finomliszt

15 dkg porcukor

1,5 mk fahéj

1 mk mézeskalács fűszerkeverék

2 mk szódabikarbóna

A cukormázhoz:

3 db tojásfehérje

25 dkg porcukor

1 kupak 20%-s ételecet

Elkészítés:

A tészta összetevőit kell először elkészíteni. Ehhez először az 1 db egész tojást, porcukrot és a tejfölt elkeverjük. A 3 egész tojást szétválasszuk és a fehérjét egy pohárban betesszük a hűtőbe másnapig, a sárgáját pedig a tésztához adjuk.

puszedli

Beleszitáljuk a fűszeres, szódabikarbónás lisztet.

Egy kisebb lábosban a mézet és a margarint addig melegítünk, amíg a margarin el nem olvad. Ezt ráöntjük a többire.

Habverővel vagy fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd lefedve a hűtőbe tesszük egy napra.

Másnap a tojásfehérjét, porcukrot és ecetet habbá verjük. A hab nem lesz túl kemény, inkább olyan nyúlós. Annál jobb, minél lassabban nyúlik a habverőn.

A tésztából kiskanállal adagolva golyókat formázunk vizes kézzel. Mindig csak annyit, amennyit épp kisütünk.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszük a golyókat, lenyomkodjuk kicsit és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Ha elkészült, még melegen belemártjuk a habba, és tálcára tesszük. Másnapig hagyjuk száradni a mázat. Lezárt dobozban tároljuk.

Leave A Comment