Kovászos uborka

Hozzávalók:

1 db 5l-es üveg

3 kg kovászolni való uborka

1 nagyobb fej fokhagyma

3 csomag kapor

4 ek étkezési só

kb 3 szelet kovászolt kenyér

Elkészítés:

Kb 4 liter vizet felteszünk forrni 4 ek sóval. 1 liter vízhez 1 ek só kell.

Az uborkákat alaposan megmossuk. Levágjuk a csücskeit. Az ubikat mindkét oldalon bevágjuk úgy, hogy ne vágjuk el teljesen.

Az üveg aljára beleteszünk 2 csomag kaprot.

Ráhelyezünk szorosan egy sor uborkát, teszünk bele fokhagymát.

Majd ezt ismételjük, míg megtelik az üveg.

A tetejére rátesszük a maradék csomag kaprot és leszorítjuk a kenyérrel.

Felöntjük a kihűlt sós vízzel. Kb 3-4 napra kitesszük napra. Ha felforrta  víz és zavaros lesz, kikapunk belőle egyet és megkóstoljuk.

Ha elkészült, az ubikat egy lezárható tálba tesszük. Az üvegből a vizet beleszűrjük a tálba. Felöntjük vízzel, hogy ellepje az ubit. Egy napra hűtőbe teszük, hidegen fogyasztjuk.