Foszlós kalács

Hozzávalók 4 kisebb méretű kalácshoz:

1,2 kg finomliszt

1 db élesztő

15 dkg cukor

2 db tojássárgája a tésztához

1 db tojássárgája a kenéshez

1 kk só

1 kis doboz 20%-s tejföl

10 dkg margarin

4 dl tej

Elkészítés:

A lisztet és a sót egy nagy tálba tesszük. A közepébe mélyedést készítünk.

A tejet meglangyosítjuk és a mélyedésbe öntjük, majd az ujjunkkal kicsi kisztet keverünk hozzá. Belemorzsoljuk az élesztőtés a fele cukrot hozzáöntjük. Letakarjuk.

Ha felfutott a kovász akkor a vaj kivételével mindent beleteszünk és jól összegyúrjuk, majd fél órára félre tesszük letakarva.

Pihentetés után beletesszük a vajat és jól belegyúrjuk. Ettől lesz foszlós. Letakarjuk és duplájára kelesszük.

Ha megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk. Liszteszett deszkára teszünk egy adagot amit 3 egyenlő részre veszünk. Mindegyik részt kisodorjuk, majd összefonunk. Így járunk el a többi tésztával is.

Kivajazott tepsibe tesszük, és a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, majd ismételten félre tesszük fél órára.

Közepes hőfokon sütjük.